Osaamisen kehittäminen kuuluu tärkeimpiin työelämätaitoihin

Uutinen

Työurat etenevät nyt ja tulevaisuudessa eri tavalla kuin ennen. Sen vuoksi osaamisen kehittämiselle on jatkuva tarve, ja tässä yhteydessä erityisesti vuorovaikutus- ja verkostoitumistaidot nousevat keskeiseen asemaan.

Nykyajan työelämässä työntekijän täytyy olla avoin erilaisille mahdollisuuksille työuransa aikana, arvioi työelämävalmentaja ja tietokirjailija Miia Savaspuro. Uraa ei voi enää ajatella portaittain etenevänä jatkumona, jossa edetään ruohonjuuritason töistä johtotehtäviin. Savaspuro kuvaa nykyajan työuria sen sijaan maisemiksi, joissa on erilaisia näkymiä. Työuransa aikana ihminen saattaa tehdä esimerkiksi esihenkilötehtäviä ja asiantuntijatyötä vuorotellen. Tämän ymmärtäminen on tärkeää, koska työelämä muuttuu jatkuvasti. Emme myöskään voi tietää, millaisten töiden tekemisessä tekoäly korvaa ihmisen ja mitä uusia tehtäviä tulee ihmisten tehtäväksi tulevaisuudessa.

Työurien muuttuminen tarkoittaa, että osaamisen kehittämiselle on jatkuva tarve. Sen vuoksi jo olemassa olevan osaamisen tunnistaminen ja kyky hahmottaa, mitä voisi oppia vielä lisää, kuuluvat tärkeimpien työelämätaitojen joukkoon.

Ole vuorovaikutuksessa ja verkostoidu

Osaamisesi voi kehittyä monella tavalla työuran aikana. Luonnollisesti se kehittyy samalla, kun teet työtä. Voit oppia uutta myös silloin, kun kohtaat uusia tilanteita tai kun kollegasi opettavat sinulle uusia taitoja.

Kuten Miia Savaspuro toteaa, meidän täytyy sopeutua siihen, että nykyisin ja tulevaisuudessa työura koostuu usein monista erilaisista ja eritasoisista tehtävistä joko saman organisaation sisällä tai useissa eri organisaatioissa. Tässä yhteydessä keskeiseksi taidoksi nousee osaamisen kehittäminen, joka syntyy vuorovaikutuksesta ja verkostoitumisesta muiden ihmisten kanssa. Voit esimerkiksi hakeutua organisaatiosi sisällä päätoimisten työtehtäviesi ohella muihin, itsellesi uusiin tehtäviin. Tästä voi olla etua esimerkiksi silloin, kun organisaatiossanne aukeaa haettavaksi uusi tehtävä, joka kiinnostaa sinua.

Mitä on tärkeää huomioida vuorovaikutukseen ja verkostoitumiseen perustuvan osaamisen kehittämisen yhteydessä? Ensinnäkin sinun kannattaa varmistaa, että esihenkilösi ja kollegasi ovat tavoitteistasi, osaamisestasi, kiinnostuksenkohteistasi ja ideoistasi tietoisia. Tämä auttaa heitä tunnistamaan kykysi ja osoittamaan sinulle uusia mahdollisuuksia. Lisäksi on hyvä selvittää, millaisia kehittymisen mahdollisuuksia organisaatiosi tarjoaa ja voisiko esimerkiksi tehtävien vaihtaminen olla keino asiantuntijuutesi syventämiseen ja laajentamiseen. Mahdollisuuksia kannattaa tarkastella myös oman organisaation ulkopuolelta.

Lisäksi voit kehittää osaamistasi kouluttautumalla. Tietoa opiskelemisesta työn ohessa löydät lisää Työmarkkinatorilta.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi tällä viikolla uusimman Työolobarometrin tulokset, joissa nousee esiin myös tuen tarve osaamisen kehittämiseen: ”Työolobarometrin mukaan vuonna 2023 lähes kolme neljännestä työntekijöistä piti hyvinä mahdollisuuksiaan sovittaa yhteen työ ja muu elämä. Sen sijaan osaamisen kehittämisessä on työpaikoilla paljon parannettavaa”.

Lue lisää

Osaamisen kehittäminen

Aiheesta muualla